Ideiglenes Temető Szabályzat

(a járványveszély fennállásáig)

 

Egyházközségünk Presbitériuma  – átérezve a Hozzátartozóknak a kegyelet kifejezésére vonatkozó növekvő igényét – az alábbi szempontok figyelembevételével hozott felelős döntést urnatemetőnk fokozatos és részleges megnyitásáról.  Tekintve, hogy a temetőlátogatók zöme idős ember (veszélyeztetett korosztály), ezért biztosítjuk a délelőtti temetőlátogatást.

Munkatársaink és a hozzátartozók egészségének védelmében kérjük Önöket az óvintézkedések további betartására.  Amennyiben valaki a fertőzés bármely tünetét észleli magán (láz, köhögés, hasmenés, fáradékonyság), akkor kérjük, kövesse a helyi egészségügyi hatóság utasításait és kizárólag telefonon, e-mailben érintkezzen munkatársainkkal.

Kizárólag védőmaszkot viselve lehet belépni az olyan zárt, közösségi terekbe, mint pl egy URNATEMETŐ. A kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

A vírus terjedésének csökkentése és a kiemelt kockázati csoportokba tartozó embertársaink védelme érdekében fontos a társadalmi távolságtartás (1,5 m) további betartása. Kérjük, hogy idősek vagy más fokozottan veszélyeztetett személyek lehetőleg ne vegyenek részt a temetésen, és /vagy ne látogassák az urnatemetőt a korlátozások feloldása után sem előreláthatólag 1-2 hónapig.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a zárt tér nehezen szellőztethető – kockázatos a látogatás, csak saját felelősségre történhet!

 

A temetések rendjéről

A temetés a fertőzésveszély csökkentése érdekében Altemplomunkban (zárt térben) csak szűk családi körben lehetséges (max. 8-10 fő). Továbbra is fontos az óvintézkedések betartása (védőtávolság, arcmaszk viselése kötelező stb.)

Legfeljebb egy kisebb csokor hozható a ravatalhoz.

Kérjük, hogy lehetőség szerint, a részvétnyilvánítás a templomkertben történjen a vírus terjedésének csökkentése érdekében (kézfogás, ölelés mellőzésével).

Fontos: Amennyiben az egyeztetett max. 10 főnél nagyobb létszámú gyászoló érkezne, abban az esetben is csak a szűk család tartózkodhat az Altemplomban a szertartáson ! A többiek csak a részvétnyilvánítást követően mehetnek le a temetőbe a sírhoz egy rövid időre.

Urnatemetőnk látogatásáról

 Átmenetileg korlátozott időtartamú nyitvatartásunk, jelenleg csak vasárnap.

Tisztelettel kérjük Önöket:

  1. Vírusfertőzési tünetek esetén ne látogassák urnatemetőnket, ne vegyenek részt temetésen. Kérjük, hogy csak panaszmentesen érkezzenek, mert még így is fertőzhetünk
  2. Alkalmazkodjanak ahhoz, ha közegészségügyi okokból egyszerre csak megadott számú látogatót fogadunk,
  3. Várakozás során egymástól legalább másfél méteres távolságot tartsanak,
  4. Temetőlátogatás előtt kérjük, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt!
  5. Védőmaszk viselése kötelező.
  6. Kérjük, minimalizálják a temető látogatás idejét (csak egy főhajtás, egy ima).
  7. Kérjük, ha lehetséges, egy családból csak 1-2 látogató jöjjön és az idős hozzátartozók lehetőleg ne látogassák a temetőt.
  8. Kérjük, hogy egyszerre csak 5 fő (kivéve, ha egy család jön és többen vannak, de akkor is maximum 10 fő egyszerre) tartózkodjon a temetőben, szigorúan maszkban.

 (önkéntes segítőink, gyülekezeti tagjaink útbaigazítják Önöket, hogy csak akkor menjenek le, amikor már feljöttek az előző látogatók)

 Az urnatemető ügyintézésről

A fertőzési kockázatok mérséklésének fontos eszköze a személyes találkozások számának csökkentése. Javasoljuk az előzetes bejelentkezést, online adminisztrációt, és a készpénzfizetés helyett lehetőség szerint átutalást.

A járványveszély miatt a személyes ügyintézésre jelenleg csak heti egy alkalommal, a szerdai napon van lehetőség.

Kapcsolattartás elsősorban mailben és telefonon a munkatársak és a temetést intéző családok egészségének védelmében. A temetés személyes ügyintézése során kiemelten fontos a járványügyi intézkedések további betartása.

Az ügyintézésre egyszerre csak egy családot tudunk fogadni, (kézfertőtlenítő használata, arcmaszk kötelező). Amennyiben több család érkezik egyszerre, kérjük, hogy az irodán (hittanterem) kívül várakozzanak, ne a folyosón (templomkert, szaletli) egymástól az ajánlott 1,5-2 méter távolságot megtartva.

Ügyintézés időtartama: kb. 1 óra. Ez csökkenthető, ha előzetesen informálódnak (telefonon, honlapon), és letöltik a honlapunkon található űrlapokat és kitöltve elhozzák. Időpont egyeztetés telefonon a várakozás csökkentése érdekében.

Információk és adatlapok küldése mailben Szabó Zsuzsa (06-70-321-6838; szzsueva@gmail.com)

A www.refkeresztur.hu honlapunkon folyamatosan tájékoztatást adunk a változásokról.

Honlapunkra felkerültek az ügyintézéshez szükséges nyomtatványok az eddig is megtalálható urnatemető információkhoz.

Kivétel: sürgős eset Sóskuti Zoltán lelkipásztornál (bejelentés telefonon, időpont egyeztetéssel) 06-30-822-5435; lp.rkeresztur@gmail.com 

Legyünk figyelemmel idős hozzátartozóinkra. Lehetőség szerint meghatalmazással intézzük a temetéssel kapcsolatos tennivalókat.

Tisztelettel kérjük a megváltozott szabályok elfogadását

Ezúton is köszönjük felelős magatartásukat és együttműködésüket !

Bp., 2020.06.14.   

Egyházközségünk Presbitériuma nevében Egyházközségünk Elnöksége