Napi Zsoltáros Gondolatok, HÉTFŐ, 2020.03.30.

Dallá lesz

Zsolt 143, 4-11:

(1908-as Károli fordításban)

4. Elcsügged bennem a lelkem, felháborodik bennem a szívem! 5. Megemlékezem a régi időkről, elgondolom minden te dolgodat; kezed munkáiról elmélkedem. 6. Feléd terjesztgetem kezeimet; lelkem, mint szomjú föld, úgy eped utánad. Szela. 7. Siess, hallgass meg engem Uram! Elfogyatkozik az én lelkem. Ne rejtsd el orczádat előlem, hogy ne legyek hasonló a sírba szállókhoz. 8. Korán hallasd velem kegyelmedet, mert bízom benned! Mutasd meg nékem az útat, melyen járjak, mert hozzád emelem lelkemet! 9. Szabadíts meg engem ellenségeimtől, Uram; hozzád menekülök! 10. Taníts meg engem a te akaratodat teljesítenem, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen engem az egyenes földön. 11. Eleveníts meg engem, Uram, a te nevedért; vidd ki lelkemet a nyomorúságból a te igazságodért!”

A Zsoltárok könyvének imádságai mind énekek voltak, azaz dallam, hangszeres kíséret tartozott hozzájuk – dalolták őket. Talán ezért is nyúlt vissza ezekhez a XVI. századi Reformáció, a kor legnépszerűbb zeneszerzőit kérve fel arra, hogy dallá legyenek újra. Így lett közülük sok állandóan énekelt, kedves imáivá református népünknek.

Dallá tenni egy szöveget, verset, imát – nagy kihívás, ihletettség és munka. Az kell hozzá, hogy a szöveg “bejusson” a szív mélyéig, ott megérintsen, átjárja egész lényét a komponistának. Beldővé kell lennie, belülről érteni. Azután jön a csoda, az ihlet: felülről. Végül munka: meg kell írni.

Hogy lesz – jelképes értelemben – dallá bennünk egy zsoltár, akár ez a zsoltár. Olvasd vissza! Úgy, mint a zeneszerzőnek! 

 Adj időt ma magadnak, hogy dallá legyen benned is! Járd be most lelked mélyén a csendedben ezt az utat a zsoltárossal együtt imádkozva, sóhajtva: “Elcsügged bennem.. Megemlékezem… Elmélkedem… Eped utánad… Siess… Bízom benned… Mutasd meg… Hozzád emelem… Szabadíts meg… Taníts meg… Vezérelj… Eleveníts meg…”

Ifjú koromban átjárt ez a zsoltár engem is. Dallá lett a csendben. Az ifiben is szoktuk énekelni. Hadd legyen itt mint biztató bizonyságtétel (itt találhatjuk: https://youtu.be/6bsR8JX-fs8 ) – hogy ma benned is áldott dallammá legyen ez a zsoltár is!

(S. Z.)

 

Kép: Szűcs Regina (köszönet neki érte!)

 

Vélemény, hozzászólás?