TüKörKépeink, CSÜTÖRTÖK, 2021.04.15.

– 41 –

 

Gondolkodtató: Mire szomjazom?

Hangoló: Hozzád kiáltok, Uram, siess segítségemre, figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád! Ámen

 

A víz százötven napig áradt a földön.
(1Móz 7,24)

Vigasztalhatatlanul esik. Negyven nap és negyven éjjel, megállás nélkül ömlik. Megnyílnak az ég csatornái, fölfakad a nagy mélység minden forrása. Nincs semmi, ami ne lenne víz alatt. Minden és mindenki életveszélyben van és borzasztó a halálozási ráta. Noé és családja megmenekül.

Ott vannak a bárkában, ismerik minden szegletét. Hossza háromszáz könyök, szélessége ötven könyök, magassága pedig harminc könyök! Ismerik a benne lakókat, a hangokat. Már túl vannak az első sokkon, hogy elkészült, hogy tényleg esik, hogy a bárka tényleg fennmarad a vízen. Már az is lehet, hogy lassan elkezdik megérteni, hogy ők élték túl. Ott vannak a bárkában és talán lassan elkezdik érteni, ők túlélték. De mi végre? Hogyan tovább? Milyen életre számíthatnak így? Hogy szabadulhatnak? És legfőként, mikor? A víz százötven napig áradt a földön.

Amikor árad a rossz hír, amikor bezár a négyfal, amikor kérdés a hogyantovább… vajon szomjazzuk-e még az igazi forrást? Mennyire elég a kitartásunk? A türelmünk? Mit teszünk akkor, amikor végső soron tehetetlen szemlélői vagyunk a történéseknek? Amikor össze vagyunk zárva a tragédiával, tudjuk-e mégis békességgel várni, hogy újra elkezdődhessen az élet?

(J.L.)

Visszhangzó

A bárkát hosszú hónapokra víz ölelte körbe. Elpusztítva minden ismertet. A bárka lakóinak azonban e rettenet vízben is szomjazhattak – a víz létszükséglet is. Mint a hírek özönében az örömhír üzenete: galamb csőrében olajág, szivárvány íve az égen, Krisztus vére a keresztfán, megbékéltetett Isten önmagával bennünket, s hangzik azóta is: békességem szövetsége nem múlik el… Itt hallgató: https://www.youtube.com/watch?v=D0bSun2W48E

(J.L.)

Tükröződő

Sütő Julianna

Sütő Julianna vagyok, református. Van négy gyerekem és hat unokám, Isten megáldotta az életüket.

Budapesten, Kőbányán születtem 1949-ben, ott kereszteltek. Jártam hittanra, vasárnapi iskolába, konfirmáltam. Egyszoba félkonyhás társbérletben nőttem fel. 1963-ban inas lettem a Kőbányai Gyógyszerárugyárban, munka mellett érettségiztem és lettem vegyészmérnök. 14 évesen édesapám szó szerint bepefozott a templomba, akkor megfogadtam soha többé nem jövök ide. KISZ-aktivista lettem. 19 évesen a “prágai tavasz” letörésekor átéltem a kommunisták szélkakas hazug világát, ahogy egyik napról a másikra tagadták meg magukat és “ők mindig azt” mondták. Akkor eldöntöttem, inkább Isten és a Biblia. Ez már kétezer éve ugyanazt mondja. De ez még csak a fej döntése volt. A szívig már járom az utat, de még nem értem a végére. Hányszor volt, hogy ez még belefér. Nem fér bele. Egyre több mindent tudok a rossz, istentelen szokásaimból elhagyni, de még mindig van belőlük. A hívő élet nem zökkenőmentes út. Isten segít nekem a próbáival: néha úgy tűnik, telepakolja akadályokkal az utat és szurkol nekem, segít, hogy teljesítsem a pályát. Mindig vigyáz rám, akkor is, ha éppen távol vagyok Tőle. Visszarángat magához. Vajon örül nekem Isten mindenkor?

Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom örüljetek. (Fil 4,4) Ez az ige volt a konfirmációs igém. Már elfelejtettem, de a keserves élethelyzetekben az apródolgok örömét kerestem, mígnem egy pakoláskor megtaláltam az okát.

Örülni mindenkor. Most itt igazán nincs örömidő. Annyi minden sújt, a ragály is bármikor utolér, leterít. A többi megszokott rosszról ne is beszéljünk. A személyes megtapasztalás is a rosszat erősítheti, ha csak az emberi szemet használom, nincs semmi biztató. De tudom, hogy az életben nemcsak a dolgok, hanem a lélek is számít. Eleinte csak a “mindennapi kenyér” mellé kerestem a „mindennapi” örömet, majd rácsoldálkoztam a világra: Isten pazarló, játékos teremtésére, amely hihetetlenül logikus és takarékos egyszerre. Az élet a 105 elemből ötből épül fel, felfoghatatlan változatosan és hatalmas sokasággal és mégis rendben. Ez az ajándék olyan felmérhetetlen, hogy csak köszönni lehet és óvni, megtartani. A hangyaboly vagy a méhek társadalmának rendje, amit látni mindenki tud, bonyolult és rendszerető. Ha arra gondolok, hogy mennyi mindent kaptam Istentől, csak hálát és örömet érzek. A dolgaimat, amik körülvesznek és az embereket, akiket ismerhetek, mind-mind kaptam, vannak. Isten szép világot alkotott, csak azt nem értem, minek kellettünk mi ide? Mi, akik az Isten által megadott választás képességével tudjuk a rosszat is választani. Pedig olyan szép egy lepkeszárny, olyan jó egy simogatás, jó sétálni a tavaszi kertben…. De a legkisebb kényelmetlenség, szabály már méltatlankodást vált ki belőlünk. Miért pont én… Miért pont velem… Hát ezt már nem… Isten mégis az ember mellett döntött, már az idők kezdetén eldöntötte a megváltásunkat. Örök öröm.

Köszönöm Istennek, hogy megtanított az apró jókat észrevenni, megtanított a kicsi szépnek is örülni. Örömre derülnek, kik rátekintenek, nem pirul az arcuk. (Zsolt 34,6)

A gyülekezetnek üzenem: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” és „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Mt 22,37-38) A nagyparancsolat alapján, még ha nagyon nehéz másokról a jót feltételezni, akkor is érdemes.

 

Útravaló: 11Szövetségre lépek veletek, és egyetlen élőlény sem pusztul el többé özönvíz miatt, mert nem lesz többé özönvíz, hogy elpusztítsa a földet. (1Móz 9,11)

(Borítókép: J.L.)

Vélemény, hozzászólás?