TüKörKépeink, KEDD, 2021.04.20.

– 43 –

 

Gondolkodtató: Mi éltet mostanság?

Hangoló: Istenem, elcsügged a lelkem, azért terád gondolok. Ámen

 

Azután megmutatta nekem az élet vizének folyóját, amely ragyogó, mint a kristály,
és az Isten és a Bárány trónjából ered.
(Jel 22,1)

Hozzáférhető. Az élet vize hozzáférhető lesz. Milyen csodálatos ez! Isten úgy alkotja meg újra a szent várost, az új Jeruzsálemet, hogy ott az élet vize nem egy eldugott helyen, nem a kevesek kiváltságaként fog időről időre csöpögni, hanem gazdagon zúdul alá a város főutcáján. Na nem úgy, mint évekkel ezelőtt a Gellért-hegyről egy csőtörés következtében, pusztító módon. Az új Jeruzsálemben, ahol Istent is színről színre láthatjuk majd, központi helye lesz az élet vizének is! A város lakói közül bárki hozzáférhet, felüdülhet, megújulhat általa. El tudod ezt képzelni? Isten, az élet uraként, mindenkinek gazdagon ajándékozza az életet, meríthet belőle mindenki, aki csak szeretne!

Mennyire más ez, mint amit ma ismerünk! Pedig az élet vize ma is hozzáférhető, nemcsak a kiváltságos keveseknek. Csak ma még nem olyan nyilvánvalóan árad, ma még nem mindenki számára egyértelmű a forrása. Hányan próbálják elhitetni, hogy jó pénzért, rabszolgamunkáért, könyökléssel, hatalommal megszerezhető, birtokolható az a forrás, ami majd elveszi a szomjúságod, azt az olthatatlannak tűnő vágyat, hogy valami hiányzik, valami nincs rendben az élettel! Pedig ma is egyetlenegy forrás tud éltetni. Aki abból a vízből iszik, amelyet Jézus Krisztus ad neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne. A forrás ma is Isten és a Bárány trónja, uralkodása, jelenléte az életünkben. Merítünk Belőle? Hagyjuk áradni magunkban és magunkon keresztül?

(J.L.)

Visszhangzó

Milyen öröm, ismerni az élet forrását! Milyen öröm, hogy ajándékként kapjuk most is! Mennyi örömünk lehet, ha rácsodálkozunk, ha Rá csodálkozunk! Most is. Örvendjetek! Jézus feltámadott! Új életet és új reményt hozott. Örvendjetek, örvendjetek! Nála az örök élet forrása ered, Jöjjetek, igyatok hát éltető vizet! Halljátok meg e jó hírt, emberek! Itt hallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=fAeIhPMZoFc

(J.L.)

Tükröződő

Ördög Eszter

Ördög Eszter vagyok, a Baár-Madas Református Gimnáziumba járok, biológia tagozatra. A családommal 2010-ben kerültünk a gyülekezetbe, kishúgom keresztelője miatt. Utána pedig itt ragadtunk. Nagyjából minden gyerekcsoportot kijártam a gyülekezetben ez alatt a 11 év alatt. Voltam én Kisfecske, Sas, mindenféle. 2019-ben konfirmáltam az Úr színe előtt. Ha pedig keresni kéne, akkor az ifiben lehet megtalálni, ami nem nehéz, figyelembe véve magasságom.

Istentől nagyon sokat tanultam életem során. Miatta vagyok ott, ahol most. Ha Ő nem vezetett volna, akkor valószínűleg itt ülnék egy régi bűnöm lágy ölén, anélkül, hogy tudomást vennék róla. Isten elé mindent oda tudok vinni. Ő pedig nem utasít el soha. Vele vagyok produktív, például most nem írnám eme sorokat, ha Isten nem segítene életem kormányzásában. Minden jó dolgot az Úr tanított nekem. Sokszor érzem úgy, hogy bátorságot kell merítenem meglépni az első lépést, mint mostanában a szolgálat kapcsán, de végül mindig megéri Isten terveit követnem. Kicsit olyan ez, mint mikor a sportolónak megsúgja az edzője a nyerő taktikát. Onnan pedig a sportolón múlik, hogy követi-e azt, vagy sem.

A hívő élet röviden és tömören csodálatos törekvés. Isten nem arra tanít, hogy adjuk fel, hiszen sohasem adna akkora terhet a vállunkra, amit Vele ne bírnánk el. Viszont nem hiába mondják azt, hogy hívőnek lenni a hétköznapokban a legnehezebb. Én is nap mint nap megtapasztalom az elmaradt nyári alkalmak hatásait, ugyanis nem könnyű töltekezni otthon, a már megszokott szürkeségben. Mintha a falak és a képernyő csak egy szűrőn engedné át Istent. Nehéz úgy tervezni a mindennapokat, hogy mikor épphogy elkészülök a rengeteg beadandóval, tanulással, teendővel, az Atyával is töltsek időt. Maximalistaként, sőt, perfekcionistaként különösen nehéz félretennem az aggodalmaskodást. Néhány hónapja pedig a szorongással kellet megküzdjek, de nem voltam egyedül! Isten segítségével sokkal jobban kezelem a helyzetet. A mindennapos Biblia olvasás is segített ebben. Az előbb említett időszakomban ez az Ige nagyon fontos volt nekem: “Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, mert a holnap majd aggódik magáért! Elég minden napnak a maga baja.” (Mt 6,34)

Csodálatos érzés mikor az Úr uralja gondolatainkat, de ez nem mindig van így. Azonban fontos azt is megérteni, hogy nem csak akkor “éri meg” keresztényként élni, mikor fel vagyunk töltekezve, hanem mindig. Kereszténynek lenni egy életforma, amit nem helyes csak úgy félretenni. Kívánom minden kedves gyülekezeti tagnak, hogy Isten lelke vezérelje minden gondolatában, szavában, tettében! Mit mondjunk tehát erre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? (Róm 8,31)

 

Útravaló: Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen! (Jel 22,17b)

(Borítókép: J.L.)

Vélemény, hozzászólás?