TüKörKépeink, SZOMBAT, 2020.12.05.

– 9 –

 

Gondolkodtató: Hogyan, mikor tudok koncentráltan figyelni valamire?

Hangoló:  Jézus Krisztus, nem hagytál bennünket magunkra, de egyszer magad is visszajössz, hadd erősödjem ma ebben! Ámen

 

 Ti pedig legyetek hasonlók az olyan emberekhez, akik várják, mikor tér vissza uruk a menyegzőről,
hogy amikor megérkezik és zörget, azonnal ajtót nyithassanak neki.
(Lk 12,36)

Ügyeletes. Aki meg van bízva, hogy figyelmes legyen.* Vigye a boltot, éjjel, 0-24, vegye fel a telefont, hétvégén, válaszoljon a kérdésekre, tudja a megoldást, figyelje a rendet, tartsa fenn a békességet, oldja meg, nehogy baj legyen. Számítunk arra, hogy ott lesz, amikor ezért, vagy azért kell. De vajon ránk lehet-e így számítani? Nemcsak munka ügyben. Ügyeletesek. Akik meg vannak bízva, hogy figyelmesek legyenek. Újdonsült szülők jutnak eszembe, ahogy várják a gyermekük érkezését, ahogy a hosszú izgalmakkal teli várakozást követően meglátják a csöppséget és legkésőbb ott, a törékeny kis élettel a kezükben rájönnek, egy életre ügyeletessé váltak. Hosszú évekig sürgősségivé. Hiszen egy csecsemőre szinte mindig azonnal kell valami módon reagálni. Mi késztethet arra egy édesanyát, hogy azonnal induljon? Hogy a néha katonai kiképzőtábor erőpróbáit is felülmúló akadályokkal is megküzdjön? Hogy lehetséges az, hogy hatalmas ricsajt is képesek átaludni, de csemetéjük egyetlen nyöszörgése a legmélyebb álomból is ébreszti őket? Hogy lehet ennyire éberen várni a riasztást? Ők is ügyeletesek.

Jézus Krisztus bennünket is azzá tesz. Ügyeletesekké, akik meg vannak bízva, hogy figyelmesek legyenek egy életen keresztül, az Ő szavára. Sőt! Az érkezésére is, amikor teljes királyi dicsőségében, hatalmával fog megjelenni, hogy ítéljen élőket és holtakat. Az első küldetés sem könnyű, de a második? Akkor, amikor ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a koncentrált figyelmünk időtartama pár perc, ha csak nem jön valami újabb inger, ami aktivizálna bennünket, vajon, hogyan lehetünk figyelmesek egy életen át? Hogyan lehetünk olyanok, akik képesek éberen várakozni?

Talán úgy, mint az édesanyák, édesapák, akik épp beletanulnak a szülőségbe… ha nagyon, nagyon szeretjük azt, aki ügyeletessé tett bennünket.

(J.L.)

Visszhangzó

Hogy ügyelünk, milyen ügyeletesek vagyunk mi? Ugye tudjuk, hogy érkezik? És nemcsak karácsonykor, hanem mindig, ha segítségül hívjuk az Ő Nevét! Nem mindig úgy, és nem mindig akkor, mikor elképzeljük, de érkezik! Ezért vethetjük a zsoltárossal együtt a hegyekre tekintetünket! És milyen magasztos dolog, ha Kodály Zoltán alkotásával tehtjük ezt! Kapcsolódjunk be a zsoltárral és a XX. századi megzenésítésével, az előttünk járt generációk szavaival a mennyei dicsőítésbe! Itt hallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=fnJ0jtRE-4k

(K.E.)

Tükröződő

Miglinski Noémi

Miglinski Noémi vagyok, gyógymasszőr. Körülbelül 2 éve járok a családommal ebbe a gyülekezetbe. A gyülekezetben az Ecseri Biblia körnek és az Ancora ifinek vagyok tagja. Szabadidőmet többek között rubikkockázással, gobleinezéssel és gitártanulással töltöm, de az utóbbi hónapokban az urnatemetői ügyintézésben is segédkezni szoktam.

Mit tanultál Istenről?
Minden gondotokat Őreá (az Úrra) vessétek, mert neki gondja van rátok” (1Pt 5,7) Az utóbbi időben Isten mérhetetlen gondviselését és bátorítását tapasztaltam meg. Megtapasztalhattam, hogy Ő valóban mindenek felett van, és egy olyan gondviselő, Aki pontosan tudja mikor, mire van szükség. Ő az, Aki a legnagyobb mélységek között is támasz tud lenni és akire teljesen rábízhatom magam.

Mit tanultál a hívő létről?
Életem során leginkább azt tanultam meg a hívő létről, hogy Isten valóban feltétel nélkül szeret, és hogy Ő teljesen elfogad, úgy ahogy vagyok.
Megtanultam, hogy Isten értékesnek tart, és hogy Nála van a valódi szabadulás. Törekszek a jó életre, de hálából, és nem azért, hogy a kegyelmét kiérdemeljem, mert megtanultam, hogy Ő azt nézi, hogy a kegyelmét valóban elfogadom-e, amit Ő nyújt; nem csak nekem, hanem mindenki másnak is és nincsenek plusz elvárásai. Illetve megtanultam, hogy Isten valóban mindent fel tud használni az alkalmas időben arra, hogy az Ő igéje terjedjen.

Mit üzensz a gyülekezetnek?
A gyülekezet tagjainak azt üzenem, hogy valóban ők is merjék Istenbe fektetni a bizalmukat. Ha ebben a vírus helyzetben nehézségekkel küzdenek, akkor is tudják, hogy valóban van Kire felnézni van Kire támaszkodni, és Isten valóban meg fogja hallgatni őket.

 

Útravaló: Boldogok azok a szolgák, akiket ébren talál az uruk, amikor megérkezik. Bizony mondom nektek, hogy felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, odamegy, és felszolgál nekik. (Lk 12,37)

(Borítókép: J.L.)

Vélemény, hozzászólás?