Lelkipásztori tájékoztató

Kedves Testvérek!

 

A kialakult járványügyi helyzet miatt kénytelenek vagyunk “online térben helyezni” gyülekezeti életünket.

A jelenlegi állami és egyházi rendelkezések is erre késztetnek minket – bár Presbitériumunk már ezeket megelőzve, korábban döntött erről. (Köszönet a Presbitériumnak, hogy a járvány kitörése óta, konstruktívan és felelősen hordozza a gyülekezetvezetés terhét – olyan időkben, melyekről eddig semmilyen tapasztalatunk nem volt!)

Gazdag, színes, és napi rendszerességű “online lelki jókkal” készülünk, melyet a következőkben ismertetek. Előtte azonban három megjegyzés:

  • Először is világosan ki kell mondjuk, semmi nem pótolhatja igazán az Istentiszteleteken való személyes részvételt, illetve a közösség tagjainak személyes találkozásait. Ezt szomorúan kell megállapítsuk, ugyanakkor el kell fogadjuk – mert minden Isten tudtával, megengedésével történik.
  • Másodszor, éppen ezért két dologért kell különösen is együtt imádkoznunk: egyrészt azért, hogy mielőbb múljon el a válság (és addig is óvjon meg minket Urunk); másrészt pedig kérjük Istent, fordítsa javunkra mindezt, hozzunk ki kegyelmesen valami jót ebből is.
  • Harmadszor pedig kérek mindenkit, törődjünk egymással, kezdeményezzük mi a kapcsolattartást, használjuk a telefont, a mail, a chat és a videóhívás lehetőségeit! Különösen az egyedül élőkre figyeljünk! A gyülekezet lelkipásztorai is igyekeznek keresni a testvéreket – de nyugodtan lehet minket keresni a különböző felületeken és eszközökön át! (A szabad napjainkat azonban, továbbra is tartsuk tiszteletben!)

Mindezek után lássuk, mivel igyekszünk egybe tartani és táplálni Isten rákoskeresztúri református gyülekezetét!

(Minden információt folyamatosan közzéteszünk honlapunkon – ha lehet naponta figyeljük!)

1.)

Vasárnaponként 10 órától, a megszokott időpontban, YouTube csatornánkon, Istentiszteletet tartunk (a tavasszal megszokott módon). Ezzel párhuzamosan a Sasok és a KeReTes gyerekcsoportok számára, interaktív módon, online alkalmat tartanak a köztük szolgáló Magvetők. A tavaszihoz hasonlóan, a kisebbek számára (Magocskák, Kisfecskék) a felnőtt alkalom után, Gyerekistentiszteletet tartanak a feléjük szolgáló Magvetők.

2.)

Hétfőnként 18 órától megtekinthető YouTube csatornánkon a “Kérdések órája” nevű alkalmunk. A gyülekezeti tagok által feltett kérdésekre igyekszem válaszolni. Ehhez az szükséges, hogy minden héten, vasárnap délig, minél több kérdés érkezzen e-mailen (az lp.rkeresztur@gmail.com címre). A telefont és a Messengert is lehet a kérdések küldésére használni. (Az alkalom természetesen fent marad, később is megtekinthető YouTube csatornánkon.)

3.)

Szerdánként délelőtt 9 órától, a szerdai Bibliaóra szokásos idejében, egy áhítattal szolgálunk. Itt egy Ige és annak magyarázata kerül sorra, illetve az előttünk járó keresztyének társaságában lépünk bele egy-egy idézeten keresztül. Itt mód van arra is, hogy egy-egy Igét, gondolatot küldhetnek a közösség tagjai egymásnak (ehhez előzetesen el kell küldeni ezt is emailben), és az a szerdai Bibliaórák hangulatát idézve felolvasásra kerül. (Ez az alkalom is fent marad, később is megtekinthető YouTube csatornánkon.)

4.)

Péntekenként 16.30-tól, a KonfIFI időpontjában, hitünk alapjairól tartunk egy rövid, tanító jellegű alkalmat, elsősorban fiataloknak (konfirmációra készülőknek, hittanosoknak) – de megnyitjuk ezt az egész gyülekezet előtt. Így ez alkalom is fent marad, később is megtekinthető YouTube csatornánkon.

A konfirmandusoktól azt kérjük, hogy ezeket az alkalmakat feltétlen nézzék meg – és ha ezt megtették, egy-egy mondattal jelezzék vissza lelkipásztoraiknak valamilyen módon (például a KonfIFIs Messenger-csoportban)!

5 )

Minden kedden, csütörtökön és szombaton, honlapunkon olvashatjuk új, “TüKörKépeink” című rovatunkat. Ezt Jani Lívia lelkészünk szerkeszti. Ebben mindig találunk majd egy igét és hozzá egy gondolatot; emellett egy linket egy énekhez, és hozzá pár mondatos ajánlást, gondolatot (utóbbit Kisturi Eszter gyakornok fogja számunkra elkészíteni). Mindezek mellé kerül még a közösségünket erősítve egy-egy gyülekezeti tag üzenete. Arra kérünk fel előzetesen tehát egy-egy gyülekezeti tagot, hogy rövid bemutatkozás után (egy képet is küldve magáról azok számára, akik esetleg nem ismerik), röviden írjon arról, mit tanult mostanában Istenről (az Ő személyéről), a hívő életről (a hitben járásról), és arról, mit üzen a gyülekezet tagjainak. (Az első hétre már fel is kértük három testvérünket.)

 

Mindezek most vasárnaptól indulnak el, remélve, hogy Isten Lelke használja mindezeket, tetszése szerint.

Reméljük ez a gazdag kínálat, mindenki számára ad valamicske lelki táplálékot, hogy túléljük együtt ezt az időszakot, hogy a hitünk tovább formálódjon, és közösségünk együtt maradjon a nehézségek között is!

 

Az Úr legyen gyülekezetünk őriző pásztora!

 

Szeretettel, reménységgel:

Sóskuti Zoltán lelkipásztor

Dr. Hajdú Csaba gondnok és Jani Lívia lelkipásztor nevében is

 

Budapest, 2020. november 11.  

Videós tájékoztató

Vélemény, hozzászólás?