Napi Zsoltáros Gondolatok, CSÜTÖRTÖK, 2020.04.30.

Teljes

Zsolt 16

1 Dávid bizonyságtétele. Tarts meg engem, Istenem, mert hozzád menekültem! 2 Ezt mondom az ÚRnak: Te vagy az én Uram, rajtad kívül nincs, ami jó nekem. 3 A szentekben, akik a földön élnek, és a dicsőségesekben telik minden kedvem. 4 Sok fájdalmuk lesz azoknak, akik máshoz csatlakoznak. Nem mutatok be nekik vérrel kevert italáldozatot, még nevüket sem veszem ajkamra. 5URam, te vagy osztályrészem és poharam, te tartod kezedben sorsomat. 6 Osztályrészem kies helyre esett, örökségem nagyon tetszik nekem. 7 Áldom az URat, mert tanácsot ad nekem, még éjszaka is figyelmeztet bensőm. 8  AzÚRra tekintek szüntelen, nem tántorodom meg, mert a jobbomon van. 9 Ezért örül a szívem, és ujjong a lelkem, testem is biztonságban van. 10 Mert nem hagysz engem a holtak hazájában, nem engeded, hogy híved leszálljon a sírba. 11 Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.

Nagyon-nagyon gazdag zsoltár ez. Tele hálával és örömmel. A teljességről szól – ami Istennel lehetséges csak. “Tarts meg…” – ezzel kezdődik. Utána pedig tele van tisztelettel és bizalommal Isten iránt. Látja a kérő ima írója, hogy mi mindent kapott Istentől. Észreveszi, hogy mi mindenben gyönyörködhet. Az Úrra tekint éjjel és nappal. Biztonságban érzi magát, mert Isten keze a halálán túl is eléri. Tud örülni. 

Milyen jó lenne mindig Ilyen bizalommal, betöltöttséggel kérni Istent! Van, hogy csak a nyers kérés marad; van, hogy haraggal, türelmetlenséggel, fájdalommal teli a lelkünk. Így is lehet, szabad Isten elé menni, kérve Őt, talán utolsó erőnkkel. Ez a zsoltár azonban átjárja a szívet, olyan, mint a friss víz. Átmossa fáradt lelkünket, felemeli tekintetünket: “Uram, te vagy osztályrészem és poharam, te tartod kezedben sorsomat” – ébresztve hitünket, visszavezetve az igazán fontosra, az egy lényeges dologra – Isten szövetségébe, szövetséges népéhez tartozhatok! Tudok ennek így örülni? Ki tudom mondani, hogy nincs számomra Istenhez hasonló, hogy semmi és senki nem olyan jó nekem, mint Ő?

Vele teljes örömünk van, nem hiányzik belőle semmi. Hisszük ezt? Mert minden, ami örömet okoz most, és minden, ami hiányzik, csak ráadás emellett!

Imádság: Istenem, frissits fel, hogy átjárjon annak öröme, hogy mellettem vagy, szeretném átélni ebben a biztonságomat – most is, a nehéz időkben!

 

(S. Z.)

Fénykép: sóskuti zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?